Gezonde voeding op de Spoorzoeker
Gezond eten is belangrijk. Daarom gaan wij op de Spoorzoeker voor gezonde voeding voor onze kinderen.  Samen met ouders zorgen we voor gezond eten en drinken tijdens de ochtendpauze en de lunch. Trakteren doen we zo gezond mogelijk. Er is ruimte om individuele afspraken te maken bij een allergie, dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging.

Koningsdag/sportdag
Onze sportdag, de Koningsspelen staat in het teken van Koningsdag. Ook dit jaar zal er in de ochtend een gezamenlijk ontbijt zijn. In de middag starten we met onze sportdag. ‘ s Middags is opgesplitst in een spelletjesdeel en een sportdeel. Het sport gedeelte is voor de groepen 4 t/m 8 en vindt plaats op het terrein van sporthal “ het Zandje” . Het spelletjesdeel is op de speelplaats en in school voor de groepen 1 tot en met 3. Bij slecht weer schuift de datum op. De hulp van ouders tijdens de sportdag kunnen we goed gebruiken. Omdat wij al school gezondheid voor onze kinderen hoog in het vaandel hebben staan mogen de kinderen tijdens de sportdag alleen water meenemen (of een andere drank die past binnen ons gezonde school beleid). Daarnaast de gebruikelijke gezonde pauzehap en eventueel wat extra fruit of groente.

Schoolfruit, pauzehap en lunch
Op dinsdag en donderdag zijn onze fruitdagen. Dat betekent dat u uw kind op deze dagen alleen fruit meegeeft als tussendoortje. Als uw kind op deze dagen geen fruit mee naar school heeft zullen wij met elkaar in de klas kijken waar wat extra fruit voor uw kind is door te delen met elkaar. Ander eten dan groente en / of fruit wordt er dus niet gegeten op dinsdag en donderdag.

Waarom kiezen wij als school voor fruitdagen? Wij zijn er van overtuigd dat leerlingen die naar een school gaan met een goed schoolfruitbeleid, thuis ook vaker voor fruit als tussendoortje kiezen. Het kan helpen om overgewicht te voorkomen. Op dit moment is één op de zeven kinderen in Nederland te zwaar. Fruit en groente verzadigen goed en leveren relatief weinig calorieën. Als kinderen meekrijgen dat fruit en groente lekker zijn voor tussendoor, kan dit helpen om minder te snoepen en snacken. Leerlingen op scholen waar gezond wordt gegeten: zitten lekkerder in hun vel, krijgen minder snel griep, voelen zich fitter en leren makkelijker. Fruit eten op school werkt!
Als school hebben wij afgelopen schooljaar weer meegedaan met Schoolfruit. De kinderen hebben hier volop van genoten en hebben hun kennis over groenten en fruit aanzienlijk uitgebreid.
Extra reden om de gezonde voeding op de Spoorzoeker vast te houden! Het liefst zien we dan ook dat de kinderen op de andere dagen ook zelf fruit meenemen naar school. Mocht dit een probleem zijn kunt u uw kind naast de fruitdagen een van de onderstaande pauzehappen meegeven.

Eten in de ochtendpauze
De kinderen eten elke dag een gezonde pauzehap. We vragen ouders om geen koek, snoep of chips mee te geven.

Geschikt voor de kleine pauze vinden wij bijvoorbeeld:

  • Fruit, zoals: appel, peer, banaan, kiwi, druiven, meloen, pruim en mandarijn.
  • Groente, zoals worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes en radijsjes.
  • Volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol. Kijk voor geschikt beleg bij ‘Eten tijdens de overblijf’.
  • Als drinken voor bij de lunch zien wij graag dat uw kind water of magere of halfvolle melkproducten of yoghurtdranken zonder toegevoegd suiker meekrijgt. Wilt u dat uw kind schoolmelk krijgt, dan kunt u dat bij juf Daniëlla van de administratie aanvragen.

Eten tijdens de overblijf
De kinderen eten dagelijks een gezonde lunch. We vragen ouders om geen koek, snoep of chips in de broodtrommel te doen.

Geschikt voor de lunch vinden wij bijvoorbeeld:

  • Volkorenbrood of bruinbrood, besmeerd met zachte halvarine of margarine uit een kuipje.
  • Eventueel als variatie: volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol.
  • Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei. Lekker als beleg en voor erbij.
  • Geschikt beleg voor in het trommeltje is beleg dat niet te veel verzadigd vet en zout bevat, zoals 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.
  • Notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker.
  • Als drinken voor bij de lunch zien wij graag dat uw kind water of magere of halfvolle melkproducten of yoghurtdranken zonder toegevoegd suiker meekrijgt.

Drinken
Kinderen drinken tijdens de ochtendpauze en de lunch dranken zonder toegevoegde suikers. We vragen ouders geen limonade, frisdranken, sportdranken en vruchtensappen mee te geven omdat ze erg veel suiker bevatten.
Geschikt voor drinken vinden wij bijvoorbeeld:

  • Kraanwater
  • Halfvolle melk, karnemelk of yoghurtdrank zonder toegevoegde suikers.
  • Thee zonder suiker.

‘Trakteren mag, maar houd het klein’
Als u kind jarig is betekent zullen wij dit gezellig vieren in de klas. Wij vragen wel of u met de traktatie rekening kunt houden met het feit dat wij een gezonde school zijn. Wij willen dit dan ook terug zien in de traktaties. Voor tips en ideeën kunt u terecht bij juf Lianne. Zij maakt regelmatig tijdens een koffieochtend met ouders gezonde traktaties.

Geschikt voor traktaties vinden wij bijvoorbeeld:

  • Groente en fruit in een leuk jasje.
  • Kleine porties van producten die niet te veel calorieën bevatten, zoals een rozijndoosje, een handje naturel popcorn, soepstengel, klein koekje of een minirolletje of zakje met kleine (suikervrije) snoepjes of dropjes.
  • Een cadeautje, zoals stuiterballen, potloden, fluitjes, stickers, kleurboekjes of bellenblaas.

Aantal eetmomenten
Het is belangrijk dat een kind niet vaker dan 4 keer per dag iets tussendoor eet. Dit helpt mee om op het juiste gewicht te blijven. Bovendien voorkomt het tandbederf. Laat kinderen daarom niet buiten de vastgestelde tussendoor momenten eten en combineer traktaties met de ochtendpauze hap.

Het goede voorbeeld
Kinderen kijken ook naar wat hun leerkrachten eten. Het zou gek zijn als leraren een snoepreep nemen als pauzehap terwijl de kinderen een stuk fruit eten. We vragen je daarom om ook de traktaties voor leraren klein te houden. Bij ons op school geven leerkrachten dan ook het goede voorbeeld. Het beleid geldt dus niet alleen voor de kinderen.

Toezicht op beleid

  • Bij niet toegestaan eten of drinken zal de leerkracht van uw kind contact met u opnemen.
  • Niet toegestane traktaties worden wel uitgedeeld, maar niet op school opgegeten. Ze gaan in de tas mee naar huis.

Overige pijlers

  • Elk schooljaar besteden we aandacht aan gezonde voeding in onze lessen. Hiervoor gebruiken wij de officiële Smaaklessen methode.
  • We wijzen ouders met kinderen die onder- of overgewicht hebben op gespecialiseerde trajecten.
  • We houden ouders betrokken door bijvoorbeeld regelmatig een bericht over gezonde voeding in onze nieuwsbrief en op Mijnschool info te plaatsen.
  • Op onze school is altijd voor iedereen kraanwater beschikbaar.

Originele en feestelijke ideeën voor pauze, lunch, drinken en traktaties